8 oktober 2008

OCN 2008

Ha, eindelijk een pc gevonden waarmee ik kan bloggen. (servicepunt Rai) Toch gek een "online conferentie" zonder faciliteiten om live te bloggen.

Toe nu vond ik de presentaties in de track Bibliotheek 2.0 nog het meest boeiend, inspirerend, prikkelend. Ga dan ook naar het vervolg vanmiddag.

Enkele (oud)collega's gesproken, leuk!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, ik vond de tracks van bibliotheek 2.0 ook interessant.
Sochtends Erwin Blom van 'the crowds',, tjonge jonge, wat een goede verteller. Iedere minuut 13 uur video erbij op you-tube....zegt veel over de gebruiksintensiviteit van het socialweb. Gigantische hoeveelheden content die door al die bloggers bij elkaar gebracht worden..en natuurlijk de 'must see' The end of the world as we know it (Holland Doc)over de impact van de digitale revolutie op de televisiecultuur.
De track van Marina Noordergraaf over auteursrechten en schending van privacyrechten op het socialweb vond ik verrassend, alle dias waren gemaakt met Flickr foto's...leuk!
En daar liep ik toch geheel onverwacht tegen onze nieuwe RFID-lendomaat aan..op de 1e verdieping een stand van Autocheck met alle ins-en outs over onze RFIDlendomaten..(Je kon er een leuke prijs winnen met het RFID-envelopje in je tas)
Persoonlijk vond ik de programmaaanduiding verwarrend, '23 dingen voor managers' bleek een dagvullend programma te zijn, en niet zoals ik dacht een masterclass sochtends en een smiddags, weinig keuzevrijheid hierdoor..
En moet onze opac niet vervangen worden door een aquabrowser?
Groetjes,Erwin

Peter J Kuipers zei

@Erwin, jammer dat ik niet bij de eerste sessie van deze track ben geweest. Ik heb de doc (nog) niet gezien heb. Kan jij (als info. specialist ;-) me vertellen hoe ik de doc. on-line kan bekijken. Overigens vermoed ik dat de cijfers uit de presentatie van Erwin van Mike Wesch komen, zie: http://nl.youtube.com/watch?v=TPAO-lZ4_hU
An anthropological introduction to YouTube: ook een "must see",een eye-opener!

Anoniem zei

Alle voorspellingen die in 2000 (!) in "It's the end of TV as we know it" gedaan worden blijken uit te komen......
De film in twee delen is online te zien op www.hollanddoc.nl
gr, Erwin

Anoniem zei

Wat mij betreft waren de presentaties van Bibliotheek 2.0 ook het interessants en een goede afwisseling/aanvulling op de rest van het programma. Hoewel ik het liefst op dinsdag was gegaan, heb ik toch ook op woensdag een aantal interessante dingen gezien.

In de ochtend een presentatie van Tim Spalding van LibraryThing gehoord (zie dit interview). Een onderhoudende spreker over een geweldige website, maar naarmate de tijd vorderde vond ik het een beetje teveel een reclamepraatje worden. Hoe dan ook, veel gehoord over de verschillende mogelijkheden van deze site. Wat betreft het bibliotheekvak werd opgemerkt dat bibliotheken meer gebruik moeten gaan maken van dit soort digitale mogelijkheden. Zij zijn nog te veel gericht op het fysieke aspect en kijken onvoldoende naar de digitale wereld. Als voorbeeld werd gegeven het toekennen van tags aan boeken door gebruikers. Bibliotheken zijn hier huiverig voor, omdat men bang is dat is dat mensen ‘verkeerde’ tags geven. Volgens Spalding is dit niet erg, de goede tags komen vanzelf bovendrijven. Nu weet ik dat bij de OBA sinds een tijd ook o.a. de mogelijkheid bestaat zelf tags aan materiaal toe te kennen (d.m.v. MyDiscoveries), alleen kom ik dit tot nu toe nog niet vaak tegen in de catalogus. Misschien eens verder uitzoeken.

Daarna een presentatie van een informatiespecialist van de VU over het gebruik van Hyves binnen een bibliotheek. De kern van dit verhaal was dat je het als bibliotheek bijna niet kan veroorloven geen gebruik te maken van Hyves. Daar zit namelijk je doelgroep, in dit geval studenten, en een Hyves-pagina is makkelijk te maken. Dat gezegd, vind ik dat je wel eerst goed moet nadenken over wat je met zo’n pagina wil, wat je erop aanbiedt en hoe deze onderhouden en gepromoot zal worden. Een voorbeeld van een ‘bibliotheekhyves’ is UBVU hyves. Op biebhyvers is een brainstormpagina ingericht om over het gebruik van Hyves binnen de bibliotheek te discussiëren en ideeën op te doen.

’s Middags nog een presentatie van Medialab gehoord over het gebruik van Aquabrowser in hogeschoolbibliotheken. Helaas was deze kort en viel weg in het rumoer van de omgeving, dus niet genoeg van meegekregen.

Tot slot de documentaire The Hollywood librarian gezien over bibliotheken en bibliothecarissen in Amerika. Aan de hand van interviews en fragmenten uit films werd een kijkje geboden achter de schermen van het bibliotheekvak. Soms vermakelijk, soms schrijnend (bezuinigingen en sluitingen). Een beetje te Amerikaans vond ik deze documentaire wel, met de regelmatig voorkomende opmerking ‘bibliotheken zijn het hart van de democratie!’, maar verder interessant.

En toen was ik te laat voor het afsluitende debat bij bibliotheek 2.0, jammer! Verder zijn er gelukkig een aantal van de presentaties van 2.0 op internet te vinden, waaronder die over biblioblogs en over delen 2.0.
En inderdaad vreemd dat je op een ‘online conferentie’ maar lastig toegang tot internet had. Dat zou toch beter moeten zijn.

Willy-An zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Ik was deelnemer OCN op dinsdag 7 okt. Geïnspireerd, gemotiveerd en gefascineerd door veel van wat ik gehoord en gezien heb. Jammer dat de masterclass 23 Dingen méér dan vol was: 10 PC’s voor ca. 30 deelnemers. De presentatie van Erwin Blom over de “kracht van communities” was een goed alternatief. Verbazingwekkend wat zich in één hoofd (van Erwin) kan afspelen en hoe hij dit dan ook nog met passie en gestructureerd kan overbrengen. Erwin Blom
Veel interessante websites voorbij zien komen : Powerhouse Museum Collection,
Publiceren
De hierna volgende presentatie van Marina Noordegraaf overtrof qua tempo die van Erwin, en minstens zo interessant en origineel qua presentatie. De suggestieve titel v.e. boek van Sanne Roemen “Het internet maakt in potentie van iedereen een boef” was de inleiding voor een toelichting op “Creative Commons License” .
Voor haar hele presentatie “Delen 2.0 : balanceren in het tijdperk van informatie en converseren”, ga naar: Delen 2.0
N.B. Tip voor “boef” PeJe om het HvA Logo met “Knowledge is strength” alsnog onder een Creative Commons licentie te publiceren!
’s Middags de sessie “Community Contributed Content”, binnen de track “Landelijke en globale informatie infrastructuren ter discussie” bijgewoond. Met Tim Spalding over de typische web 2.0 dienst LibraryThing, het taggen van boeken. Vindbaar maken van onbekende boeken, kan verrassingen opleveren. Gaf vb. zoals “paranormal romance” of “queer politics”. LibraryThing
John van de Pas (docent Saxion Hogescholen): Cult of the Amateur - vond ik heel ontnuchterend en realistisch verhaal als tegenwicht van soms nogal overgewaardeerde toepassingen (Twitter?).
Tijens de, iets te lange pauze, demonstratie gezien van Lexis Nexis Publisher, de pilot op de WEN. Zeker de moeite waard. En dan nu aan de slag, met elkaar.
Willy-An