31 juli 2007

The cult of the amateur

Naar aanleiding van discussies over Andrew Keen's boek The cult of the amateur, zie
NRC:De actieve internetgebruiker als typende aap
The Wall Street Journal:The Good, the Bad, And the 'Web 2.0'
Lessig:Keen's "The Cult of the Amateur": BRILLIANT!
Danniëlle:Gelezen The Cult of the Amateur / Andrew Keen

Veelvuldig wordt gesproken over gatekeepers. Keen klaagt over het ontbreken van poortwachters, bijvoorbeeld uitgevers en impresario's. "These professional intermediaries are the arbiters of good taste and critical judgment"

Op bibliotheek 2.0 In het Forum Web 2.0 'Cult of the amateur'? vraagt Peter Delsman zich af "Hoe zit dat dan met Bieb 2.0? Hollen wij achter de verkeerde hype en hysterie aan? Of is er zoveel goeds tussen de amateur content dat het juist een uitdaging is voor bibliotheken om te helpen bij het herkennen van kwaliteit en betrouwbare informatie?"

Ik denk dat bibliotheken, in essentie, er zijn om informatie te valideren door bronnen te selecteren, te ontsluiten en uiteindelijk beschikbaar te stellen, waarbij expertise omtrent het publicatieproces moet leiden tot, voor een bepaalde doelgroep waardevolle informatie.

Internet (in technische zin) en het Web hebben het mogelijk gemaakt afzonderlijke digitale bronnen beschikbaar te stellen. Het Web nu is echter méér dan een verzameling door professionals én "amateurs" gemaakte, onsloten en beschikbaar gestelde afzonderlijk te benaderen bronnen. De samenhang, het verband tussen en de context waarin bronnen geplaats zijn op het Web kunnen deze bronnen voor een bepaalde doelgroep een toegevoegde waarde geven. Juist het vinden en kunnen aanbieden van deze toegevoegde waarde is, denk ik, de uitdaging voor bibliotheken.

2 opmerkingen:

Ik ben John Min zei

Hallo allen

Ik heb het boek van Keen (nog) niet gelezen. Ik denk dat traditionele media en uitgevers en het Web 2.0 medialandschap elkaar heel goed aanvullen en misschien meer naar elkaar toe zullen groeien. Keen lijkt alles op een hoop te gooien en schreeuwt dan heel hard dat cultuur verkwanseld wordt. Lezersparticipatie wordt wellicht belangrijker. De Volkskrant is allang met blogs begonnen en De Pers heeft "mijncolumn", NRC Next the same.
Civic journalism is geen hype, maar een aanvulling op de 'echte' journalistiek.

Terzijde verder, de rol van de bieb. Ik denk dat er op drie manier een rol moeten gaan spelen

1. In instructies. De impact en de waarde van web 2.0 als informatiebron gaan uitwerken.
Hoe kun je weten wat goed is, hoe zoek je erin.Technorati voor blogs, delicio.us voor bronnen etc.

2. Kennisverwerving bibliothecarissen.
Web 2.0 grijpt ook in op de manier waarop wij als bibliothecarissen kennis verwerven. Biblioblogs en trad. kennis bestaan naast elkaar. Wat is de waarde. Blogs inspireren en je vindt er veel info. Maar wat is de waarde van een blogs. Hoe beoordeel je dat. Vaak wordt er halve waardheden van andere overgeschreven. Wat is de bron, wat is de reputatie daarvan?

3. Partner in onderwijs. De bibliotheek zal het onderwijs kunnen helpen om web 2.0 projecten te starten. Weblogs, wiki's. Hoe zorg je ervoor dat in zo'n omgeving de info gevalideerd en gesturctureerd wordt.

Ben er vast nog een paar vergeten

Anoniem zei

Da frage ich mich beim groben Durchlesen schon, ob man selbst doof ist. Dankeschön für Ihre Einsichten