15 augustus 2007

Britannica

Zojuist een mail ontvangen van onze Content licenses manager dat ons abonnement op de Britannica online binnenkort verloopt. De gebruikscijfers binnen de HvA zijn dramatisch laag. We kunnen nog bezwaar maken tegen opzegging van deze Britannica. Ben reuze benieuwd wat de exacte oorzaak is van de lage gebruikcijfers en wat de argumenten zullen zijn om op te zeggen of te verlengen.

Een oud bericht van het Digitaal Inlichtingenwerk Zeeuwse Bibliotheek:
Zal Wikipedia traditionele encyclopedieën doen verdwijnen?
en een recent bericht van het Digitaal Inlichtingenwerk Zeeuwse Bibliotheek:
Onthul de identiteit van anonieme Wikipedianen met de Wikipediascanner

zie ook:
Fouten Britannica verbeterd in Wikipedia

6 opmerkingen:

Bjorn zei

Onlangs ontving ik van de uitgever van de online versie van de Britannica een mail waarin ze wilden melden dat het gebruik binnen de HvA laag was. Cijfers konden ze niet direct noemen. Blijkbaar viel het hen op.

Redenen waarom de Britannica binnen de HvA amper wordt gebruikt zijn legio.

Ten eerste dekt het voor de meeste opleidingen de informatiebehoefte niet. Ten tweede zijn feitelijkheden eenvoudig via Google op te zoeken. Ten derde verwijzen docenten zelden naar deze encyclopedie. Ga zo maar door.

Bedrijfsman zei

@Bjorn,
jammer dat je de exacte oorzaak van de lage gebruikcijfers niet kan geven. Je noemt, in volgorde, een aantal redenen waarom de Britannica binnen de HvA amper gebruikt wordt.
Betekent dit dat de voornaamste reden is dat de Britannica de informatiebehoefte voor de meeste opleidingen niet dekt? Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Ik neem aan dat je de exacte oorzaak (nog?) niet kan achterhalen zonder feedback van de opleidingen.

Een uitwisseling van agumenten wel/niet verlengen lijkt mij belangrijk omdat het hier gaat om het bestaansrecht van de mediatheken.

Ik ben het met Peter J. Kuipers eens dat ze er zijn om informatie te valideren door bronnen te selecteren, te ontsluiten en uiteindelijk beschikbaar te stellen. Wat als het beschikbaar stellen niet meer nodig is omdat gebruikers informatie (vermoedlijk) ergens anders halen.

Bjorn zei

De Britannica is opgezegd. Geen enkele informatiespecialist heeft uiteindelijk bezwaar aangetekend.

We kunnen er dus vanuit gaan dat deze bron geen meerwaarde biedt voor ons onderwijs.

Bjorn zei

Ik ontving deze mail:

since your subscription to Britannica Online expired on 31 August, there have been 1,963 attempts to access the service by your students.

Anoniem zei

Dat betekent dus, denk ik, dat er ca. 2000 pogingen in september, in de maand dat het onderwijs is gestart, zijn ondernomen om de Britannica te raadplegen. Wat zegt dat over het gebruik van vergelijkbare bronnen?

Bjorn zei

In overleg mat alle informatiespecialisten is encyclopie stopgezet.

Nu weet ik dat het MIM deze encyclopie in een practicum had opgenomen. Ze maken nu gebruik van de gratis versie.

Bovendien is de encyclopie niet direct uit Metalib gehaald. Deze heeft er nog een paar weken "dood" in gestaan. Waardoor waarschijnlijk veel mensen hem toch hebben aangeklikt.