29 maart 2007

Tagclouds


Een tagcloud is een visuele weergave van inhoudtags die worden gebruikt. Tags die vaker gebruikt worden, worden bijvoorbeeld groter afgedrukt. Dit is, denk ik, niet echt een Web 2.0-onderwerp, maar een techniek die een aspect van Web 2.0 toepassingen visualiseert, namelijk het toekennen van tag's door gebruikers waardoor een vorm van taxonomie onstaat: folksonomy.
Een presentatie van de trefwoorden in de OPC als een tagcloud lijkt mij voor de gebruiker zinvol. Voor ons, die collecties beheren, wordt het bijzonder aantrekkelijk als tags aan uitleencijfers worden gerelateerd.

6 opmerkingen:

Bedrijfsman zei

Eerst een overzicht van in adlib gebruikte trefwoorden

John zei

Tagclouds lijkt me wel iets.
In aqaubrowser worden ze ook gebruikt. Maar daar is de insteek anders. Worden in de nabijheid van andere woorden of termen worden getoond.

Marc zei

Leuke weblog, Peter. Dank voor de uitnodiging. A propos tagclouds, dat was één van de onderwerpen op onze EDUBA-lezing van vorige week disndag 27 maart 2007. We experimenteren er mee. Overigens nog erg 'WEB 1.0' want aan 'loslaten' van onze trefwoorden zijn we nog niet toe. Nog niet ...
http://www.uba.uva.nl/edubalezingen

Marc van den Berg.

Peter J. Kuipers zei

Inderdaad Marc, ik denk ook dat tagclouds niet Web 2.0 zijn. Maar omdat het een techniek is die veel word toegepast in Web 2.0 applicaties heb ik het in deze blog opgenomen. Overigens, leuk dat je reageert.

Bjorn zei

Tagclouds...deze lijken mij pas zinvol te worden bij het toekennen van trefwoorden. Niet bij het zoeken zelf.

Er kunnen in de catalogus tagclouds gegenereerd worden van trefwoorden waar studenten op zoeken. Trefwoorden die studenten dus zelf ter plekke bedenken en waar ze op gaan zoeken. Uit deze tagcloud kunnen dan ideeen opgedaan worden voor toe te kennen trefwoorden. Zo kun je een beeld scheppen van de woorden die veel of weinig door de studenten worden gebruikt.

In combinatie hiermee zou je een inteligente catalogus kunnen bouwen. Als een student een trefwoord intypt dat niet in de thesaurus voorkomt, krijgt hij een "bedoelde je dit" suggestie. Net als in Google.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.