19 augustus 2009

Web 2.0 functies nieuwe catalogus HvA

Wauw!
Nieuwe functie van HvA's catalogus om via AddThis de link naar een titelbeschrijving te publiceren in een blogger post lijkt geslaagd. Publiceren in Wordpress werkt hetzelfde: Inloggen, de post met de daarin geplaatste link editten (helaas alleen in HTML mogelijk) en publiceren maar. Het zou mooi zijn om meerdere links in 1 post te publiceren. Ik ga de mogelijkheden onderzoeken.

Ook het publiceren van de beschrijving via Twitter gaat goed.

Helaas werkt de RSSfunctie nog niet, ik kan wel een attendering aanmaken, maar het levert een RSS-URL op waarmee de reader van Netvibes niets kan: Geen onderwerpen in de feed. Direct openen via de reader levert een kopie van de Netvibespagina op in een nieuw tabblad van Firefox. Openen in een nieuw tabblad van Firefox levert een foutmelding "No RSS data is available" op.

Falen van een dergelijke functie lijkt mij niet echt bevorderlijk voor het voortbestaan van de OPAC

Moeten we locale publiekscatalogi maar niet vergeten, vertrouwen op zoiets als Worldcat en onze activiteiten concentreren op de informatievaardigheden van de gebruiker? zoals Michel Wesseling zich afvraagt in zijn reactie op No future for libraries?

In ieder geval schijnt er aan de verbetering van de web 2.0 functionaliteiten van onze catalogus gewerkt te worden, dat stemt hoopvol.

4 opmerkingen:

WoW!ter zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Frans Westgeest zei

zeker de lokale OPAC's niet over boord gooien (waarom zou je) maar werken aan de inhoudelijke terugvindbaarheid van je materiaal (zie bijvoorbeeld Google Books): kunnen zoeken op samenvattingen, uitgeversinfo, inhoudsopgaven. Het is lovenswaardig dat catalogi web 2.0-klaar worden gemaakt, maar aan de input-kant (ontsluiting) zitten we helaas nog in een OPAC 0.2 fase! Met andere woorden: het ziet er steeds mooier uit, maar je vind nog steeds even weinig (ergo: ze worden niet gebruikt, ergo: daarom moeten ze maar de deur uit???)

Frans

Peter J Kuipers zei

@Frans
"maar je vind nog steeds even weinig"
dus ... ;-) ...
http://occamsrazorlibrary.blogspot.com/2009/08/mythes-van-de-bibliothecarii-16.html

Peter J Kuipers zei

Even serieus. Werken aan de inhoudelijke terugvindbaarheid van je materiaal, Ja! maar dat betekent eerder ervoor zorgen dat je gegevens over beschikbaarheid in Worlcat staan dan werken werken aan de inhoudelijke vindbaarheid van materiaal.
Bij ons beschikbaar
titel
wordt niet vermeld in
Worldcat