30 mei 2007

Relatiebeheer

Vanmiddag tijdens de bijeenkomst met Arno van Doorn in het kader van relatiebeheer zijn mij een aantal zaken opgevallen, waarvan ik er één hier wil uitwerken.

Maar eerst het volgende: in bovenstaande zin wilde ik een link opnemen die iets kon verklaren over de achtergrond van deze HvA docent. Door simpel googlen kwam ik op pagina van de site van Managementboek.nl waarop 2 titels van hem worden gepresenteerd Arno van Doorn Opmerkelijk voor degenen die zijn inspirerend 'betoog' vanmiddag gehoord hebben is dat de site de auteur uitnodigt zijn website daar te tonen. In het kader van deze blog is bovendien illustratief dat lezers gevraagd wordt een waardering te geven en klikken op meer info op een titel van Arno levert meer voorbeelden van Web 2.0 toepassingen (a la bol.com:) lezerstrefwoorden en "Mensen die dit bestelden hebben ook onderstaande boeken besteld." Ik denk dan direct aan onsluiting door gebruikers en valideren door mediathecarissen.

Vanmiddag hoorde ik de opmerking dat blogs iets anders zijn dan websites. Waarmee werd bedoeld dat een blog ongeschikt is voor het publiceren (en vinden) van een CV op internet. Er zijn digitale media die uiterst geschikt zijn voor het publiceren van een CV (Hyves? waar ook werkgevers komen), maar in ieder geval is een blog een medium om een (al dan niet fictief) persoon te presenteren. Naar keuze van een blogger kan zijn of haar profiel openbaar zijn.

In de reactie van een eerdere posting van mij hoe-en-waarom-blogs-in-bibliotheken verwijst 'Bedrijfsman'(?) naar zijn blog buro waarin hij, naar aanleiding van een bericht in de Financial Times, schrijft over het belang van blogs voor organisaties in het algemeen.

Deze blog is opgezet om HvA-mediatheekmedewerkers te stimuleren na te denken over Web 2.0 en om ze te stimuleren met blogs te oefenen. Deze blog is alleen te lezen door genodigden, 'Bedrijfsman' is daar één van. Daarnaast is het een goede manier om al doende te leren en te ontdekken hoe het is om in een weblog samen te werken. 'Bedrijfsman' is tot nu de enige die de daad bij het woord gevoegd heeft door een eigen blog aan te maken. Ik hoop van harte dat er meer zullen volgen. Kies een aan web 2.0 gerelateerd onderwerp of een aspect daarvan waarvoor je een speciale belangstelling hebt(bijvoorbeeld social bookmarking, wikipedia, tagclouds, informatie- en of mediavaardigheid, library 2.0, de digitale generatie, weblogs, second life, virtuele identiteit). Samen kunnen dergelijke blogs een 'blogsphere' vormen dat voor ons werk belangrijk wordt.

8 mei 2007

SnelzoekBalk UbA

Gisteren een enthousiast artikeltje gezien van een collega biblioblogger over een snelzoekbalk van de UBA voor netvibes

Vanavond de link naar de html code gevolgd en de code hier als pagina-element in de linker kolom geplaats. Gaat dat zien en test het!

Een concreet voorbeeld van het web 2.0 idee dat gebruikers zelf interface's naar data ontwikkelen en delen.

Overigens lijkt mij de benaming snelzoekbalk niet helemaal juist.
Er is ook een snelzoekbalk zoals de Googlebar voor de UBA te downloaden.
Ga naar: http://ubasnelzoekbalk.ourtoolbar.com/ en klik vervolgens op Download

7 mei 2007

De nieuwe mediatheek HVA

Vandaag twee links.

Van de de eerste, A Librarian's 2.0 Manifesto, hoop ik dat het discussie oplevert over de rol van onze medewerkers. En dan niet alleen discussie in "First Live" tussen medewerkers onderling, maar ook hier in deze virtuele omgeving. Wie durft?! Voorlopig is dit een veilige omgeving, alleen genodigden kunnen deze blog lezen. Reageren kan als je een Google account hebt.

De tweede link, http://verfje.blogspot.com/, brengt je naar de Blog van Evert-Willem. Een prima initiatief! Het is niet zo moeilijk om een eigen Blog te maken!
Alleen als meer HVAmediatheekmedewerkers een Blog maken (en onderhouden) kan een blogsphere onstaan.

Overigens zou ik het mooi vinden als Evert-Willem als huisartiest nieuwe ontwikkelingen en een verbeterde dienstverlening een smoel kan geven.